Dobermann

FCI Grupp 2

FCI_logo

Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar 
samt sennenhundar.

kriegerhofjoanna

Historik

Rasens historia knyter an till den man som gett den sitt namn, Friedrich Louis Dobermann som levde i Apolda, Tyskland, på 1800-talet. Han var verksam som bland annat skatteindrivare och hundfångare. Dobermanns visade tidigt bruksegenskaper och användes som vakt-, gårds- och sällskapshund. Den användes flitigt som polishund och vid jakt användes den till rovdjursbekämpning.

Användningsområde

Dobermann är en brukshund och passar till allt slags bruksarbete. Den nya internationella tävlingsformen IPO har också visat sig passa rasen utmärkt. Den används även som tjänstehund av bland annat väktare, polis och räddningstjänst.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) och PHTVL/PHPV (ögonsjukdom) förekommer. Allvarliga sjukdomar som finns i rasen är hjärtfel (DCM) och wobbler (instabilitet mellan halskotor). Andra sjukdomar är CAH (Dobermann hepatit) och Sköldkörtelfel. Dessa defekter visar sig ofta inte förrän hunden är i medelåldern. Det förekommer också hundar med knäproblem såsom pålagringar och korsbandsskador. Även hudproblem finns. En mild variant av blödarsjuka förekommer (vWD typ 1).

Egenskaper/Mentalitet

Rasen är vänlig och fredlig. Den är mycket trogen sin familj och barnkär. Det är en aktiv, glad och lekfull hund med livligt temperament som behöver meningsfull sysselsättning och fostran. Den är påhittig och en understimulerad dobermann aktiverar sig själv. Rasen har ofta stor jaktlust som kan gå över styr om hunden inte får utlopp för det i någon form av träning. Rasklubben har de senaste åren med hjälp av Mentalbeskrivning hund (MH) arbetat för att förbättra rasens socialitet/tillänglighet men fortfarande finns en del hundar som brister i denna egenskap.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 68–72 cm och tikar 63–68 cm. Vikt för hanar är ca 40–45 kg och för tikar ca 32–35 kg. Dobermann är kvadratiskt byggd med stolt hållning som kombinerar kraft med elegans. Färgen är svart eller brun med tantecken.

Pälsvård

Pälsen är kort, slät, utan underull och är lättskött. Den kräver ingen speciell pälsvård mer än ett bad någon gång ibland.

Övrigt

Enligt djurförsäkringsbolagens statistik är dobermann en hund som mer än genomsnittshunden drabbas av olika skador/sjukdomar och ligger därför i dyraste premieklassen.

 Stora delar av denna text finns på SKKs sida kopahund.se
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: